En cirkulationspump går sönder i en bostadsrättsföreningEn tisdag på våren var vi inne i city på Döbelnsgatan, Vasastan och felsökte värmesystemet som inte producerade någon värme till BRFen. Alla lägenheter var kalla! Efter en kort felsökning visade det sig att det var cirkulationspumpen som hade gått sönder. Just denna brf har ingen som går igenom fastigheten utan det gör dom själva och om man hade upptäckt detta innan värmesäsongen men nu blev det en jourutryckning för att lösa det.

Vi fick fram en ersättare som vi kunde få fram och byta ut den inom 3 timmar från att samtalet kom in!

Med mycket tid kvar på dagen åkte jag och vår filmtekniker ut till Huddinge där en kund har haft problem med översvämningar när snön smälter. Väl på plats så spolade vi ur avloppsledningen som fastighetsägaren / villaägaren inte hade gjort på många år. Stamspolning bör man genomföra med jämna mellanrum. I lägenhetshus bör man göra det var 5e år medans i villor bör man göra det var 10 år i alla fall. Men det är många som missar stamspolning med filmning för att bedöma rörens skick. Tråkigt, för det är ett bra sätt att kunna få reda på om man är på väg att få problem med stammarna. Med ett rent rör så kunde vi filma av ledningen och då ser vi att det växer rötter genom röret. Inte jättemycket utan i överkant av röret. Det är ett problem men inte en orsak till översvämningen. Vi pratade lite med grannarna och flera av dom har haft samma problem. Troligen är det problem i det kommunala ledningsnätet. Kunden ville att vi skulle installera en backventil vilket förhindrar att vattnet kan stiga utifrån och där med kunna förhindra framtida översvämningar.

Sagt och gjort så bilade vi upp 50×50 cm så vi kom åt röret och kunde sätta dit en backventil och gjuta en ram runt om med en stållucka så man kan ta sig in till backventilen i framtiden.